feltöltés...
Fischer György Képzőművészeti Ösztöndíj
Közel 600 ezer forinttal indulhat az ösztöndíj
2013-11-30 Sikeres volt a civil kezdeményezés - Fotók: Pánczél Petra
Fischer György egykori műtermében került sor arra a jótékonysági kiállításra és vásárra, melynek bevétele az egy évvel ezelőtt elhunyt szobrászművész nevét viselő képzőművészeti ösztöndíj alapját képezi.

A ZaZeE Kulturális Egyesület keretein belül működő Fischer György Képzőművészeti Ösztöndíjra évente pályázhatnak olyan fiatalok, akik már leérettségiztek, de nem nyertek első körben felvételt egyik művészeti felsőoktatási intézménybe sem. A pályázattal elnyerhető támogatás egyszerre nyújt anyagi és szakmai segítséget; őrizve ezzel Fischer György szellemiségét is.

A hétvégén megrendezésre kerülő vásárra közel ötven olyan képzőművész ajánlotta fel egy, vagy több alkotását, akik mester-és tanítványa, vagy munkatársi és baráti viszonyban voltak a szobrásszal. A művészek azt vállalták, hogy az eladott képek után járó pénzösszeg minimum felét az ösztöndíj javára ajánlják fel.

A vásár előtt néhány napig látogatható kiállítás zárásaként Szálinger Balázs költő osztotta meg személyes gondolatait Fischer munkásságával kapcsolatban. Mint utalt rá: annak ellenére, hogy személyesen nem ismerte a művészt szobrain keresztül nagyon is érti a Fischer-világát.

Mint azt a jótékonysági vásár végén Wettstein Tamás, a ZaZeE elnöke elmondta: az este folyamán 924 ezer forint összegben vásároltak, ebből összesen 600 ezer forintot ajánlottak fel a művészek az ösztöndíjra. A rendezvény költségeinek elszámolása után körülbelül 550 ezer forint kerülhet arra az alszámlára, melyet az egyesület az ösztöndíj pénzügyeinek kezelésére nyitott. Az elnök nagyon örül, hogy sokan részt vettek a vásáron, több cég és magánszemély is hozzájárult a sikerhez, és Gyutai Csaba polgármester is támogatta az ösztöndíj létrejöttét.

A fiatal tehetséges művészek támogatását célzó pályázatot még ebben az évben kiírják. A beérkezett pályaművektől, illetve az örökösök és a szakmai zsűri döntésétől függ majd, hogy a következő évben a most befolyt összegből hány ifjú alkotót támogatnak.

www.zalamedia.hu