feltöltés...
csoportos kiállítás, Tánczos György
25 éves a Veszprémi Művész Céh
2014-03-19 Hangvilla, Veszprém
Kiállítással ünnepli alapításának 25. évfordulóját a Veszprémi Művész Céh.

A megnyitón Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes azt mondta: az elmúlt 25 év alatt sok szempontból embert próbáló időszak volt, sok mindent zilált szét és alkotott újjá, de a művészet megmaradt, minket gazdagít.

Kiállítás nyílt a Veszprémi Művész Céh tagjainak alkotásaiból a veszprémi Hangvillában, a céh alapításának 25. évfordulója alkalmából.

Az elmúlt 25 év alatt sem tűnt el az egykori Séd mozi, hanem az épületben valósult meg Veszprém új, multikulturális intézménye, a Hangvilla, amely bár őrzi a régi mozit szerkezetében, művészeti találkozóhellyé vált - tette hozzá. Úgy vélte, a kiállított műalkotásokat nézve elmondhatjuk, hogy boldogok lehetnek azok, akik ezen a tájon élnek, mert ez a táj az elmúlt 25 évben is ilyen tehetséges embereket adott az országnak.

Az elmúlt 25 év nem múlt, hanem a velünk élő jelen, hiszen nem az idő múlására emlékeztetnek, hanem arra, hogy gazdagodtunk a műalkotások által - mondta Navracsics Tibor.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere (Fidesz-KDNP) a jubileum alkalmából emléktáblával köszönte meg a térségben élő művészeknek alkotó tevékenységüket.

A táblát Veszeli Lajos céhmester vette át. Mint mondta, a céh ma 44 tagot számlál, a kiállítást pedig 54, egykor élt vagy ma alkotó céhtag, és néhány "visszatérő" képzőművész alkotásaiból állították össze. Az ünnepségen a papkeszi református iskola képzőművész-körösei performanszt mutattak be, élőképben megjelenítve nagy magyar festők ismert alkotásait, például Szinyei Merse Pál Lila ruhás nőjét, vagy Munkácsy Mihály Rőzsehordó nőjét.

A kiállított tárgyakat a Hangvilla három szintjén helyezték el: festményeket, porcelán, üveg, fém, textil és kő alkotásokat.

A tárlat, amelyen 54 alkotótól mutatnak be tárgyakat, egy hónapig látható a Hangvillában.

www.hirado.hu