feltöltés...
kiállítás, Gazdag Ágnes, Kiss Ágnes Katinka, Szentgróti Dávid, Tóth Norbert
GébArt 2010-2013: új tárlat a zsinagógában
2014-06-30 Városi Hangverseny- és Kiállítóterem, Zalaegerszeg
A Zalaegerszegi Nemzetközi Művésztelep elmúlt négy évének alkotásait foglalja össze a Városi Hangverseny-és Kiállítóteremben nyílt GébArt 2010-2013 című tárlat. A nyaranta megrendezésre kerülő festészeti alkotótábort – melynek mindig van zalaegerszegi résztvevője is – 2010 óta Kopasz Tamás képzőművész vezeti.

 

A tárlatnyitón Gyutai Csaba polgármester mondott köszöntőt, melyben kiemelte, hogy a Gébárti tó csodálatos környezete ihletet ad a művészeknek; mintha ott lennének az angyalok. Mint mondta: Kopasz Tamás egy különös atmoszférájú világot tudott teremteni nemcsak a tó partjára, hanem most a kiállítóterembe is, hiszen európai, ázsiai és dél-amerikai művészek is megfordultak a zalaegerszegi művésztelepen.

A kiállítást dr. Erőss István Munkácsy-díjas képzőművész, egyetemi docens nyitotta meg. Mint mondta művésztelepekre a vidéki városoknak is óriási szükség van, hiszen kell hogy legyen egy esztétikai igényesség, és katarzis utáni vágy az emberekben, enélkül ugyanis sivár és élhetetlen világ tárulna elénk. A csoda az, hogy évről évre néhány kiló festékből és vászonból műalkotás lesz; mindig valami üzenet kerül a képbe, amit a befogadó dekódolni tud. A művészeknek pedig lehetőségük van a közös munkára és szakmai tapasztalatcserére.

Zalaegerszegen a GébArti alkotótáborok anyagából közel négyszáz alkotás gyűlt már össze, ami néhány év vagy évtized múlva egy történelmi korszak lenyomata lesz. A képzőművész szerint – aki maga is szervez művésztelepeket – egy tárlat alkalmával egyben látni a korábbi alkotótáborok anyagát, felemelő érzés. A kollekcióból az látszik, hogy nem kell félni a kísérletező, expanzív művészettől, és az új befogadásától, annál is inkább mert különböző kulturális közegből származó művészek munkái is harmonikus egységet tudnak alkotni.

A művésztelepnek rendszeres vendégei voltak zalaegerszegi kötődésű művészek is, így a tárlaton Bárdosi Katinka, Gazdag Ágnes, Kiss Ágnes Katinka, Szentgróti Dávid és Tóth Norbert egy-egy alkotása is megtekinthető a zsinagógában.

GébArt-i művésztelep természetesen lesz idén is, mégpedig szintén Kopasz Tamás vezetésével. Az alkotótábor vezetője érdeklődésünkre elmondta, az idei téma a „pillanat és múlandóság" lesz. A művészek azt vizsgálják majd, hogy a pillanat, az impresszó hogyan írható át a képzőművészet eszközeivel. Hogyan válhatnak jelentéktelennek tűnő motívumok szimbolikus jelentőségűvé.

Az idei táborban három koreai (Hye Young Kim, Lee Sua, Jung Song), egy erdélyi (Siklodi Zsolt) és két budapesti (Gaál József, Kárpáthegyi István) képzőművész vesz majd részt. Zalaegerszeget pedig a tavalyihoz hasonlón Gazdag Ágnes és Tóth Norbert képviseli. Lesz néhány újítás is: nemcsak a festészeten lesz a hangsúly, hanem megjelenik a videóművészet és a fotógráfia is.

www.zalamedia.hu