feltöltés...
kiállítás, D'Clinic Studios
The Mixer Project - interaktív kiállítás a VMK-ban
2014-11-12 Gönczi Galéria, Keresztury Dezső VMK, Zalaegerszeg
HATÁS, ELLENHATÁS. INTERAKCIÓ. EGYÜTTMŰKÖDÉS. 2012 óta működik Lendván (Szlovénia) a D'Clinic Studios, ahol mindenféle kötöttségtől, nemkívánatos külső hatástól, formalitástól mentesen, szabadon alkothatnak a világ minden tájáról érkező képzőművészek, zenészek, kurátorok, írók, elméleti szakemberek. Háromféle rezidencia programmal olyan inspiráló feltételeket igyekeznek teremteni a szervezők, amelynek köszönhetően műalkotások létrehozására ösztönzik a vendégeiket. A maximum 2 hónapos itt tartózkodás során azt vizsgálják, hogy a különféle kulturális háttérrel érkező művészek hogyan hatnak egymásra, hogy tudnak interakcióba kerülni, hogyan tudnak közösen alkotni.

A mostani kiállítás az elmúlt 3 év MIXER programjainak anyagából válogat. 12 ország 20 művészének 10 alkotása reprezentálja az interdiszciplináris kísérleti játszótéren történteket. A 4 hetes időszakra pályáztatással kiválasztott, eredetileg különböző művészeti ággal foglalkozó 2-2 művész azt a feladatot kapja, hogy ismerjék megy egymást, cseréljenek (elméleti és gyakorlati) tapasztalatot, és próbáljanak meg közös műalkotásokat létrehozni. Ezen kívül minden alkalommal készül egy művészkönyv is, amiben bemutatják az együttműködés különböző aspektusait. 

A kooperáció végeredménye egy kiállítás, ahol a nagyközönség is betekintést nyerhet a közösen eltöltött hónap az eredményeibe.

A MIXER egy párbeszéd, amit a vizualitás nyelvén folytatnak. Ez a diskurzus viszont csak akkor lesz érthető, ha a kiállítás látogatója is részt vesz benne.

„A vízió cselekvés nélkül csak álom. A cselekvés vízió nélkül csak időtöltés. Egy cselekvésre ösztönző vízió meg tudja változtatni a világot” Joel Arthur Barker 

Az interaktív kiállítás 2014. novemver 14. és december 9. között látogatjató.