feltöltés...
kiállítás, Fischer György Képzőművészeti Ösztöndíj 2014/2015
Fischer-ösztöndíjasok tárlata - Pánczél Petra írása
2015-06-08 Ady Iskola Galériája, Zalaegerszeg
Az Ady-iskola galériájában került sor a Fischer György ösztöndíj 2014-es nyerteseinek, Dobri Anna Barbarának és Vaspöri Cintiának a beszámoló kiállítására. A néhai szobrászművész örökösei, valamint a ZAZEE Kulturális Egyesület által 2013-ban alapított ösztöndíj a tehetséges, pályakezdő képzőművészeken igyekszik segíteni.

A tárlatot Tóth Norbert, az Ady-iskola művésztanára, valamint Németh Klára festőművész nyitotta meg. Tóth Norbert elmondta: az ösztöndíj a fiatal képzőművészek művészeti fejlődését támogatja. A 2014-es pályázat már négy megyéből várta a jelentkezőket, két kategóriában: érettségizett, de felsőoktatási intézménybe még felvételt nem nyert tanulók, illetve művészeti főiskolára/egyetemre járó hallgatók pályázhattak.

A szakmai zsűri húsz pályaműből választotta ki a két nyertest, akik korábban az Ady-iskola tanulói voltak. Dobri Anna Barbara jelenleg díszlettervezést tanul a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, Vaspöri Cintia pedig most felvételizik a Soproni Egyetem alkalmazott grafika szakára. Az ösztöndíj által elnyert pénzösszeget a felkészülésre fordította.

Németh Klára a kiállítást megnyitva Fischer Györgyről mesélt érdekes és iróniával fűszerezett történeteket. Annál is inkább, mert a szobrászművész pénzhez és művészethez való viszonya tárult fel néhány percre; amiben persze felvillant a Fischerre jellemző groteszkség is. A festőművész a sztorik összegzéseképpen elmondta: egy fiatal alkotónak egy jó időben elmondott jó szó is nagy segítség lehet, nemcsak az anyagi támogatás.

A kiállítás a tanév végéig, vagyis június közepéig látogatható.

Forrás: www.zalamedia.hu