feltöltés...
62. Hódmezővásárhelyi Őszi Tárlat, Alföldi Galéria, Hódmezővásárhely
Frimmel Gyula újabb elismerései
2015-10-06 Hód-Mezőgazda Zrt. díja és Rékassy Csaba-díj, Frimmel Gyula
Október 4-én vasárnap délben megnyílt a 62. Őszi Tárlat Hódmezővásárhelyen, az Alföldi Galériában. Magyarország legnagyobb hagyományokkal rendelkező kortárs művészeti seregszemléjén idén 162 művész 252 alkotása látható. A Frimmel Gyula grafikusművész munkáit két díjjal is elismerték. A zsűri a zalagerszegi alkotónak ítélte a Rékassy Csaba-díjat és a Hód-Mezőgazda Zrt. díját is.

Az 1954 óta megrendezésre kerülő kiállítás egyediségét töretlen hagyománya, folyamatossága, magas szakmai színvonala, valamint az adja, hogy valamennyi képzőművészeti ág ‑ - igaz még ma is a festészetközpontúság dominál ‑ képviselteti magát. Valószínűleg az „alapító atyák” sem remélték, hogy olyan jelentős, hat évtizeden átívelő művészeti fórumot hoznak létre, mely Hódmezővásárhely városának legmeghatározóbb és legjelentősebb kulturális rendezvényévé válik. Sehol máshol nincs rá példa az országban – de Európában is csupán néhány helyen –, hogy immár több, mint hatvan éve folyamatosan meg tudják szervezni a kortárs alkotók seregszemléjét.

 

A Vásárhelyi Őszi Tárlat különleges elegye a meghívásos, a kurátori és a szabad beadású tárlatoknak. A beadott alkotások - idén 277 művész 588 pályamunkája - közül egy nyolctagú, szakmai zsűri választotta ki azon műveket, melyet a nagyközönség az Alföldi Galériában megtekinthet.

A december 6-áig látogatható kiállításon 162 művész 252 alkotása jelenik meg: 135 festmény, 50 grafika, 63 plasztika, valamint 4 egyéb, műfajilag be nem sorolható mű került a falakra, illetve posztamensekre Nagy Imre művészettörténész, múzeumigazgató rendezésében.

 

A katalógus előszavát jegyző Gyarmati Gabriella művészettörténész két kulcsfogalmat emel ki a Vásárhelyi Őszi Tárlattal kapcsolatban: a hagyományt és a változást. "A hagyomány vezérmotívuma mellé körülbelül két évtizede a változásra való törekvés társult a kortárs magyar képzőművészeti tendenciák bemutatásának alapfeladatával." - írja áttekintésében a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze. "A Tárlaton ma is egyaránt jelen van a fáradt és a friss, a gondolatot altató és a gondolatébresztő művészet, valamint egymás mellé kerülnek a különböző generációk különböző generációk képviselőinek alkotásai. Mindez együttesen tükrözi a kor és a hely szellemét." - fogalmaz a szakember. Gyarmati Gabriella írásában végül arra a következtetésre jut, hogy maradjanak a művek a középpontban, és győzzék meg ők maguk a kiállítás látogatóit!

 

A 62. Vásárhelyi Őszi Tárlatot Almási István, Hódmezővásárhely polgármesterének köszöntője és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő bevezető gondolatait követően Szemadám György, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja nyitotta meg. 

 

DÍJAZOTTAK :

GAÁL JÓZSEF

Hódmezővásárhely  Megyei Jogú Város fődíja és a Tornyai plakett

 

MÓROCZ ISTVÁN grafikusművész

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város és a Magyar Művészeti Akadémia Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíja

 

NAGY ATTILA szobrászművész

Endre Béla mesterdíja

 

SZVET TAIMÁS szobrászművész

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Galyasi Miklós nívódíja

 

GALLOV PÉTER grafikusművész

Magyar Művészeti Akadémia díja

 

BÍRÓ BOTOND festőművész

Hódmezővásárhely Megyei jogú Város Fiatal Festők Nívódíja

 

DOBÓ BIANKA képzőművész

Emberi Erőforrás Minisztérium díja

 

INCZE MÓZES festőművész

Új Művészet folyóirat díja

 

TAKÁTS MÁRTON képzőművész

Dr. Horváth Ügyvédi Iroda díja

 

OLIVER ARTHUR képzőművész

Kurucz D. István festőművész Emlékére díj

 

VÁRHELYI TÍMEA grafikusművész

Csongrád Megyei Közgyűlés díja

 

BOZSÉR ZSOLT grafikusművész

Bandula Kisvendéglő díja

 

FRIMMEL GYULA grafikusművész

Hód-Mezőgazda Zrt. díja & Rékassy Csaba-díj

 

ÁMMER GERGŐ szobrászművész

Kincses Pál vállalkozó díja

 

VARGA PATRÍCIA MINERVA festőművész

Sárkány sport-, játék-, ajándékbolt díja

 

TAYLER PATRICK NICHOLAS festőművész

SV-2010 Kft. díja

 

MEGYERI-HORVÁTH GÁBOR festőművész

Vásárhelyi Róna Kft. díja

 

MUNKAJUTALOM:

SZABÓ ÉVA MÁRIA festőművész

Farkas Folk Bt. munkajutalma

LÁSZLÓ DÁNIEL festőművész

Simon Sándor vállalkozó munkajutalma

 

Forrás: www.vasarhelyihirek.hu