feltöltés...
Vitrin Egyesület, Borbás Helga, Budaházi Tibor, Buday Mihály, Farkas Ferenc, Frimmel Gyula, Horváth László, Karner László, Nagy Kálmán, Nagy Szilvia, Nemes László, Németh János, Németh Miklós, Oravecz Viktória, Szabolcs Péter, Szényi Zoltán, Tánczos György
Egy tenyérnyi színes világ
2018-12-06 Városi Hangverseny- és Kiállítóterem, Zalaegerszeg
Bár a kiállítók sok szempontból különböznek egymástól, az alkotói tett közös. A tárlat egyfajta csoportképe a mai magyar képzőművészetnek. Az emberi természet és az időtlenségben rejlő transzcendencia, pedig jelentős szerepet kap a műveken. A napokban nyílt meg a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben a Vitrin egyesület kollektív tárlata. A tizenhat zalai, illetve zalaegerszegi alkotó munkáiból nyílt kiállításon Szepes Hédi művészettörténész fogalmazta meg a fenti gondolatokat. Kiemelte: az egyesület tagjait nem feltétlenül a közös szemlélet és az azonos művészi program köti össze. Sokkal inkább az, hogy felmutassanak egy tenyérnyi színes világot, a mai intrikákban bővelkedő, stresszes korban.

A kiállítás rendezőelve a színekben, formákban, hangulatokban keresendő. Bár a Vitrin művészei (Borbás Helga, Budaházi Tibor, Buday Mihály, Farkas Ferenc, Frimmel Gyula, Horváth László, Karner László, Nagy Kálmán, Nagy Szilvia, Nemes László, Németh János, Németh Miklós, Oravecz Viktória, Szabolcs Péter, Szényi Zoltán, Tánczos György) nemüket, életkorukat, stílusukat tekintve különbözőek, mégis a többség a mai kor kihívásaira reflektál műveiben. Erős az emberi természet titkait, a szakralitást, valamint a kiüresedő városokat – és ezzel párhuzamosan a természetes környezetben rejlő szépségeket – kutató vonulat. A művészettörténész szerint a tárlat anyaga egyáltalán nem provinciális, rengeteg benne az újítás és az eredeti elképzelés. Ráadásul mindezek nemcsak a fiatalabbakra jellemzőek. Éppúgy van megújulásra kész idősebb művész a tagok között, mint hagyományos stílusban alkotó fiatal.

Ami (a teljesség igénye nélkül) az újításokat illeti: Németh János keramikusművész most szobrain kívül tusrajzokkal is jelentkezik, Horváth László szobrászművész konstruktivista, plasztikus formái egyből a központi térbe vonzzák a tekintetet, Nagy Szilvia iparművész tűzzománc képei pedig a mozdulat/mozdulatlanság egyidejűségére hívják fel a figyelmet. A Vitrin elnöke, Budaházi Tibor festőművész, most éppen fekete-fehér és geometrikus árnyékokkal „játszik”, Nemes László pedig zöld-sorozatának akvarelljeit hozta el, Szabolcs Péter pedig nem bronz, hanem újabb, terrakotta szobrait állította ki. A művészettörténész szerint e változatos tárgy-és eszközhasználat közben is jól megfigyelhető, hogy az egyesület alkotóinak munkáin a korszerűség és a hagyomány egyszerre van jelen.

A művészeket köszöntötte Gecse Péter alpolgármester is, aki többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy így advent idején különösen jó érzés olyan műalkotásokat szemlélni, amik az élet kérdéseiről és az értékelvűségről szólnak. Ezenkívül pedig az emberi szépet és jót hirdetik.


Az kiállításmegnyitón az egyesület elnöke, Budaházi Tibor elmondta: a közelmúltban megjelent a Vitrin Kortárs Képző-, és Iparművészek Társaságának albuma, ami az egyesület összes művészét reprezentálja néhány jellegzetes alkotással.

A kiállítás január 12-ig látogatható.

Forrás: www.zalamedia.hu