feltöltés...
VI. Zalaegerszegi Szalon, közönségdíj, város és képzőművészet, vélemény
Szerintem beszélnünk kellene róla
2020-01-23 Városi Hangverseny- és Kiállítóterem, Zalaegerszeg
Kedves Barátaim! Kedves Művészek, Művészetkedvelők! Megrökönyödtem! Tudatosan maradtam távol az idei Zalaegerszegi Szalontól, mert szerintem az utóbbi pár évben nagyon súlyos dolgok történtek a zalaegerszegi képzőművészeti és kulturális életben. Ezekhez pedig nem szeretnék tovább asszisztálni, eszköz vagy biodíszlet lenni. Úgy döntöttem, hogy inkább önként kimaradok, és szépen csendben teszem azt, amit egy képzőművésznek kell.

Ami azonban az idei Szalonon a „közönségdíjjal” kapcsolatban történik, nagyon felháborít, és szerintem rettenetesen megalázó minden igényes, magára valamit is adó művész és művészetet kedvelő számára. Megalázó a legelismertebbnek és a legjobbnak ugyanúgy, mint a legfiatalabbnak és a legrosszabbnak.

A díj, amit a kiállítás végén fognak átadni a legtöbb szavazatot kapó alkotónak, nem más, minthogy a munkáját kiállítják egy BMW szalonban. Értitek?! Kiállítják egy autókereskedésben! Éljen!

Értitek, hogy ez miért nagyon-nagyon gáz? Miért lealacsonyító és vérlázító? Miért bántó? Nem megveszi a BMW szalon, nem bérli a munkát, nem megrendel, vagy támogat, pusztán megengedi, hogy kitedd a műalkotásod. Megengedi akár a Nemzet Művészének is, ha rá szavaznak a legtöbben. Értitek?! Ez egy díj? Ez egy produktum elismerése?

Elhiszem, hogy itt valakit a jó szándék vezérelt. Sőt, biztos vagyok benne. Csak abba nem gondolt bele az illető, hogy ez mit mond arról, hogy hogyan gondolkodik ő maga, vagy az intézmény, vagy a város a saját képzőművészeiről. Hogy hogyan becsüli meg őket a MAGYAR KULTÚRA NAPJA alkalmából!

De lehet, hogy csak rosszul látom.

tn