feltöltés...
Farkas Ferenc, szoboravató
Luther-szobor a protestantizmus 500. évfordulójára
2017-10-27 Evangélikus templom, Zalaegerszeg
A reformáció 500. évfordulója alkalmából állítottak szobrot Luther Márton emlékére az evangélikus templom melletti téren. Zalaegerszeg új köztéri alkotását Farkas Ferenc szobrászművész készítette.

A szoboravatáson a protestáns egyházak képviseletében Steinbach József református-, és Szemerei János evangélikus püspök mondott köszöntőt. Elhangzott: örömteli, hogy Zalaegerszeg városa négy nappal a Lutheri-tanok kihirdetésének 500. évfordulója előtt, szobrot avat az új hit létrejöttének emlékére. A köztéri szobor ezúttal nemcsak a híveknek szól, hanem mindenkinek. Annál is inkább, mert maga a reformáció is egész Európa számára teremtett kulturális és szellemi értékeket.

Az ünnepélyes ceremónián beszédet mondott Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Kiemelte: a hitből mindig kultúra épül, hiszen a reformáció a nemzetek életét is alakította. A vallás kulturális hatása ugyanis nemcsak a protestáns közösségeket gazdagította, hanem az anyanyelvi kultúra terjedésével a nemzetállamokét is. A reformáció hatására Luther Márton és Kálvin János tanait magyar nyelven olvasták az emberek. Néprajzi kutatások pedig azt bizonyítják, hogy emiatt sokan Luthert és Kálvint magyarnak is hiszik.

Ezek a 16. századi kulturális kapcsolatok kicsit azzá is tették őket – fogalmazott a miniszter. Hozzátette: ehhez a szellemi és kulturális örökséghez és a benne rejlő igazsághoz ma is hűségesnek kell lennünk. A reformáció ugyanis Európa közös kincsei közé tartozik.

Luther Márton egész alakos bronz figuráját a püspökök és a miniszter kíséretében, Vigh László országgyűlési képviselő és Balaicz Zoltán polgármester leplezték le.

A szobor felállításán túl, az evangélikus templom melletti teret parkosították, mely ezentúl kisebb rendezvényeknek is otthont ad.

Forrás: www.zalamedia.hu