feltöltés...
kiállítás, Szabolcs Péter
Szabolcs Péter munkásságát bemutató kiállítások nyílnak Zalaegerszegen
2012-09-18 A mostani, születésnapi kiállítása november 3-ig tart nyitva mind a Göcseji Múzeumban, mind a Gönczi Galériában.
A 70 esztendős Szabolcs Péter Munkácsy-díjas szobrászművész alkotásaiból nyílik kiállítás szerdán Zalaegerszegen a Göcseji Múzeumban és a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központban.

A múzeumi tárlaton Szabolcs Péter félévszázados munkásságának keresztmetszetét mutatják be, bár alapvetően az újabb művei kapnak nagyobb hangsúlyt. A jubileumi kiállításon a legkülönfélébb technikákkal készült alkotások, plakettek, domborművek, szobrok, kisplasztikák, érmek, köztéri alkotások makettjei, grafikai vázlatok lesznek láthatók - ismertette Kostyál László művészettörténész.
A városi művelődési központban viszont azokat a "megmondós" képzőművészeti alkotásokat állítják ki, amelyek erőteljesebb tartalommal, mondanivalóval, helyenként némi polgárpukkasztó szándékkal készültek - magyarázta.
Szabolcs Péter művészete rendkívül korszerű problémafelvetést, új és friss szemléletet hordoz - fogalmazott a művészettörténész. A lemezekbe gyűrt szobrok felbontják, fellazítják a megformálandó tömeget, "megszűnik a súlyosságérzés", amely a XX. század közepéig a szobrászat sajátossága volt. Ugyanakkor a formai újítás Szabolcs Péter számára nem azt jelenti, hogy "beszálljon a kreativitási versenybe". Nem az volt a célja, hogy kísérletező művész személyében tűnjön föl, hanem a saját útját járva új eszköztárat, formanyelvet keresett, amelynek a segítségével a gondolatait jobban, adekvátabban tudja kifejezni - fejtette ki Kostyál László.
A Munkácsy-díjas szobrászművész többnyire fémmel dolgozik, de készített szobrokat fából, agyagból, kőből is, és vannak olyan alkotásai is, amelyek csak gipszformában maradtak meg. Érdeklődésének középpontjában az ember áll, az élet kisebb-nagyobb kérdéseit fogalmazza szoborba. A téralakításnál a mintázást, az építkezést alkalmazza, a rézlemez-szobrokat gyakran kombinálja tömör, bronzból öntött részletekkel. Kétféle szoboralakítási módot ütköztet, ami izgalmas hatást eredményez - fűzte hozzá.
A diósgyőri születésű művész 1967-ben érkezett Zalaegerszegre. A város akkori vezetése élénkíteni akarta a képzőművészeti életet, ezért fiatal művészeket hívott a városba. A megyeszékhelyen zajló szemléleti átalakulásnak egyik vezéregyénisége Szabolcs Péter volt. Óriási lelkesedéssel és energiával dolgozott, középiskolákban tanított, szakköröket alapított, és egyik szervezője volt a ma már legendás hírű egervári művésztelepnek - hangsúlyozta a művészettörténész.
Szabolcs Péter félévszádos munkásságát bemutató kiállítások november 3-ig tekinthetők meg Zalaegerszegen.

Zalaegerszeg, 2012. szeptember 18., kedd - Kolozsvári Ilona, MTI