feltöltés...
kiállítás, Dobri Anna, Gyenes Júlia Boróka
Aktok és más stúdiómunkák - Adysok a Kölcseyben
2012-09-23 Gyenes Júlia Boróka (balról) és Dobri Anna, Monok Balázs és Tánczos György társaságában
Az Ady-iskola művészeti gimnáziumának két végzős diákja mutatkozott be festményeivel a Kölcsey Ferenc Gimnázium aulájában. Az iskolában már évek óta hagyomány, hogy fiatal művészek alkotásaiból nyílik tárlat.

Monok Balázs, a Kölcsey-gimnázium rajztanára, a kiállítások szervezője elmondta: az idei tanévben azok az egykori kölcseys diákok kerülnek fókuszba, akik valamilyen vizuális tagozaton folytatták tanulmányaikat, illetve a Zrínyi-gimnázium fotó szakkörével is terveznek közös bemutatót.

A mostani kiállítás két főszereplője, Dobri Anna és Gyenes Júlia Boróka egykor szintén a Kölcsey-iskola tanulója volt, ám a művészetek iránti érdeklődés az Adyba vitte őket. Munkáikat Tánczos György, az Ady-iskola művésztanára ajánlotta a diákok figyelmébe.

Mint mondta: a lányok képei egy kicsit még őt is meglepték, hiszen nem tudta pontosan, milyen kollekcióval készülnek a tárlatra, s örömmel látta, hogy vannak egészen új alkotások is. Jórészt persze stúdiómunkákról, tanulmányrajzokról (fotók és festmények ihlette "másolatokról", vagy akt-tanulmányokról) van szó, de már ezeken is látszik a fiatalok kibontakozófélben lévő stílusa. Sokszínű munkákat látunk, de ez 17-18 éves korban teljesen természetes; az egyéni hangvétel hosszú tanulás eredményeképpen alakul ki.

Sok éves tanári munkája során azt tapasztalta, hogy a tehetség önmagában kevés az érvényesüléshez; a sikerhez kemény munkára is szükség van. Szerencsére Dobri Annára és Gyenes Júlia Borókára mindkét állítás igaz. Kiváló képességekkel rendelkeznek, és dolgozni is szeretnek. Talán csak az Ady-iskola takarítónői tudnák megmondani, hogy hányszor fordult elő, hogy zárásig a műteremben maradtak. Tánczos György reméli, hogy ez a munkakedv később is megmarad bennük, és akkor a jövőben még sok kiállításon megcsodálhatjuk munkáikat.

A tárlat október 12-ig látogatható.

www.zalamedia.hu