feltöltés...
kiállítás, Fischer Judit, Mécs Miklós
Fischer Judit és Mécs Miklós az egyformaság látszatáról
2012-09-25 Stúdió Galéria, 2012. szeptember 26.–október 21.
Az FKSE Stúdió Galéria ad otthont az In duplo - az egyformaság látszata című kiállításnak, aminek kapcsán Fischer Judittal és Mécs Miklóssal beszélgettek a kiállítás szervezői.

A kiállításon szereplő mű: Kriksz-kraksz, papír, filc, 2011. | Crics-cracs, paper, filc, 2011.

Részlet a Fischer Judittal és Mécs Miklóssal készített interjúból:

„FJ: Ezek lejárt határidőnaplók lapjai, azért rakják ki őket, hogy ezen próbálgassanak az írószerboltban a vevők. Gentben nagyon szuper írószerboltra bukkantunk. Bementünk, fogtunk egy ilyen összerajzolt példányt, megkerestük azokat a filceket, amiket a tollpróbák során már használtak, és ezekkel egy következő lapra lemásoltuk az eredetit. MM: Szóval a rajzpároknál az első mindig sokak próbálgatásából születik.

MM: Nekem csak így eszembe jutott mint ötlet, hogy le kellene másolni azokat, amiket mások próbálgatnak. És tök jó, hogy helyben vannak azok a szerek, nem kell hozzá megvenni a dolgokat. (…) FJ: Én úgy érzem, amikor festek, akkor mindig másolok, mármint a valóságot. Amúgy szerintem érdekes valami igazán spontán dolgot lemásolni. MM: Ez olyan tényleges másolás, amit Judit csinál, azért az nem másolás –  teljesen. Ott van egy tárgy, és azután csinál egy festményt. (…) Itt meg ugyanaz lesz belőle. Inkább úgy tudom elképzeli mint egy jó játékot, amit bárki élvezne.”

 

*Lábjegyzet a kiállításhoz:

Az In duplo – az egyformaság látszata elgondolásakor az egyik kiinduló pontot az a felvetés jelentette, hogy milyen mértékben összeegyeztethető a tematikus kiállítás műfaja és a nézői figyelem fenntartásának kérdése? Milyen hatással van a befogadói aktivitásra egy gyorsan kódolható, egyszerűen leírható szituációs keret? Tapasztalatunk szerint nehéz megtalálni az optimális egyensúlyt a tematikus tárlat üzenetének finom és prímér kimondása közt.  Ezért a vizsgálni és bemutatni kívánt kérdéskört egy rétegzett rendszerben tesszük láthatóvá, vagy éppen hallhatóvá, egyúttal mediális különbséget téve a különböző jelentésszintek között.

A kiállítás vállalt témája: az egyformaság, ismétlődés, megismételhetőség. A témaválasztás azon a szubjektív megfigyelésen alapul, mely szerint a hazai kortárs képzőművészeti közeg több alkotójának munkáiban van jelen a megduplázott vizuális elem. S bár e formai megoldás és a hozzákapcsolódó elméletek a művészet egyik ősi toposzaként írhatók le (mely közvetlen előzményként a technikai sokszorosíthatóság XX. századi formáinak apropóján került ismét előtérbe). A téma kimeríthetetlennek látszik, számolnunk kell kortárs jelenlétével is.

A vizuális kód tehát egyszerű: minden dupla. Azonban a könnyen leírható sémán túl, annak feloldásaként a kiállítást egy audios információs csomag egészíti ki, melyben a kiállító művészekkel készített interjúk kivonatai hallhatók.

A felvételek részletezik azokat az olykor eltérő, olykor egymáshoz közelítő szempontokat, megközelítéseket, melyek a látszólag hasonló művek alkotói motivációját jelentették. Így, míg a látvány szintjén az egyformaság dominál, szándékaink szerint az audio guide soraiból egy viszonylagos különbözőség bontakozik ki.

Az In duplo játék kíván lenni az idővel, a befogadói figyelemmel, s azokkal a megszokott sémakeretekkel, sztereotípiákkal, melyekkel egy tematikusan rendezett válogatás felé közelítünk. Ezért is él a karikatúristáéhoz hasonlítható erős gesztussal. A megduplázott művek direkt egymás mellé rendelése révén, egy olyan felnagyított kontrasztot teremt a kiállított munkák között, melyben egy az egyformaságról szóló kiállítás karikatúraszerű portréja rajzolódik ki. A kiállítás szeretné felhívni a figyelmet a vizsgált tárgykör összetettségére, mely az elvárt homogenitás helyett a sokféleség irányába mutat.

Megnyitó: 2012. szeptember 25. 19 óra

A kiállítást megnyitja: SZALAI Borbála, művészettörténész

Kiállító művészek: FISCHER Judit és MÉCS Miklós, KISSPÁL Szabolcs, KORONCZI Endre, ORBÁN Gergely Kristóf, PETERNÁK Anna, SIEGMUND Ákos, SZŰCS Attila

Kurátor: KENÉZ Réka és SALAMON Júlia

A kiállítás 2012. szeptember 26. – október 21. között, K, Cs, P: 10-18; Sze: 12-20; Szo: 12-16 óráig látogatható.

Helyszín: Stúdió Galéria, 1077 Budapest, Rottenbiller u. 35.

Kontakt: induplokiallitas@gmail.com

Külön köszönet a kiállítás megvalósulásában nyújtott segítségéért: Lázár Eszter, Pálmai András, Szalai Borbála, Szoboszlai János

Támogatóink: NKA, Koch borászat, Nobilis Zrt.

studio.c3.hu