feltöltés...
Fischer György
Elhunyt Fischer György
2012-11-23
Elhunyt Fischer György Munkácsy-díjas szobrászművész, a zalaegerszegi Ady Endre-művészeti iskola tanára. 1956. november 5-én született Siklóson, tanulmányait a pécsi Művészeti Gimnáziumban, majd a Budapesti Képzőművészeti Főiskolán végezte. 1982-ben költözött Zalaegerszegre.

Számos egyéni kiállítása nyílt határainkon innen és túl, jellegzetes bronzból készült kisplasztikái több múzeum és képtár gyűjteményében is megtalálhatók. Kisebb méretű szobrain túl érméket és megbízásra portrékat, köztéri szobrokat, emlékműveket is alkotott, de grafikái sem voltak ismeretlenek a közönség előtt. Zalaegerszegen az Eötvös közben az Országépítő, az Európa téren pedig az Ivókút című alkotásai láthatók. Idén tavasszal a Zrínyi-gimnázium felújított udvarán avatták fel Pais Dezső nyelvészről készített mellszobrát.

Műveinek alapjául geometriai formák (körök, négyzetek, háromszögek) szolgáltak, ebből bontakoztak ki a sajátos arányrendszerrel megformált, groteszk szemléletű, nyújtott emberalakjai.

"Egy szobor olyan, mint egy regény. Nem lehet egy műalkotásról kijelenteni, hogy ez és ez a mondanivalója. Olyan komplex tartalmakat fejez ki, s olyan összetett rétegek vannak benne, amit viszont verbálisan nem lehet elmondani." - nyilatkozta lapunknak 2010-ben, legutóbbi, átfogó kiállítása előtt, mely a zalaegerszegi Városi Hangverseny-és Kiállítóteremben került megrendezésre. Mint mondta: a geometriai formák kifogyhatatlan lehetőséget biztosítanak. "Bár néha már várom, hogy kifogyjon, (és a kamatokból éljek)" - tette hozzá a rá jellemző ironikus humorral.

Fischer György 56 éves korában, nemesszentandrási otthonában, váratlanul hunyt el. Temetéséről később intézkednek.