feltöltés...
Tóth Norbert, ösztöndíj, International Visegrad Fund
Liberum Veto - Tóth Norbert projektje a Visegrad Fund Visual and Sound Arts Residency programja keretében
2021-07-01 International Visegrad Fund, Visegrad Fund Visual and Sound Arts Residency, Krakkó
A Liberum Veto egy nagyon sajátos intézmény volt az újkori lengyel nemesi köztársaságban. Megítélése kettős: egyrészt a teljes egyéni szabadság szimbóluma, másfelől a független lengyel állam működésének megbénítására alkalmas eszköz, és így fontos szerepet játszott a nemzeti függetlenség felszámolásában. Tanmese arról, hogy az egyén teljes véleménynyilvánítási szabadsága hogyan befolyásol egy egész közösséget. Egy személy érdeke, jelleme, műveltsége hogyan hat ki a környezetére. Kívülről nézve, az egyén befolyásolásával (megvesztegetés, manipuláció, létbiztonság stb.) hogyan lehet hatást gyakorolni az egész társadalomra. Ezek ma is nagyon aktuális kérdések.

A krakkói tartózkodás alatt Tóth Norbert azt szeretné kutatni és feldoglozni vizuális eszközökkel, hogy van-e nyoma a Liberum Vetonak a mai lengyel gondolkodásban, a kultúrában és a hétköznapokban. Megfeleltethető-e a mai világunk történéseivel? Megjelenik-e a Liberum Veto a mai kortárs képzőművészetben? (A krakkói akadémia névadójának, Jan Matejkonak a művészetében megtalálhatjuk.) Hogyan vélekednek a Liberum Vetoval kapcsolatos kérdésekről a kortárs lengyel művészek? Hogyan lehet ezt a témát feldolgozni és érvényesen bemutatni? 

Az ezekkel a kérdésekkel, és a kérdésekre adott válaszokkal foglalkozó projekt megvílósítására a VARP-ösztöndíj program elnyerésével nyílt lehetősége a Zalaegerszegen élő Tóth Norbert képzőművésznek. Az ösztöndíjas időszak 2021. július 1-től 2021 szeptember 30-ig tart.

 

A projekt az International Visegrad Fund (Visegrad Artist Residency Programme - Visual and Sound Arts Residencies) támogatásával valósul meg.

The project of Norbert Tóth supported by the International Visegrad Fund (Visegrad Artist Residency Programme - Visual and Sound Arts Residencies). 

www.visegradfund.org