feltöltés...
Rendezés dátum szerint • Rendezés cím szerint

kiállítás
Siculicidium 250. Székelyudvarhelyen
2014-04-30 Haáz Rezső Múzeum, Székelyudvarhely
2014 januárjában, a Habsburg-csapatok által elkövetett 1764-es madéfalvi vérengzés („madéfalvi veszedelem”) 250. évfordulójára emlékeztünk. Ebből az alkalomból a Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja és Madéfalva Polgármesteri Hivatala pályázati felhívást intéztek hivatásos képzőművészekhez, a madéfalvi történelmi esemény által megihletett képzőművészeti alkotások elkészítésére. Szabadon választható megközelítési módban, két kategóriában vártak műalkotásokat: klasszikus műfajokban (festészet, grafika, szobrászat) és kortárs médiumok (fotó, videó, digitális technikák stb.) területén. A nagy sikernek örvendő kiírás pályamunkáit szakmai zsűri bírálta, majd kiállítási helyszínként Madéfalva szolgált. A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum számára megtiszteltetés, hogy a bemutatót követően első helyszínként intézményünkben megtekinthetők a székelység tragikus eseményét megidéző kortárs képzőművészeti alkotások.

kiállítás
Babits Mihály: Jónás könyve pályázat kiállítása
2014-04-09 Kaleidoszkóp Ház, Rondella Galéria, Esztergom
Az Eurohíd Alapítvány által decemberben meghirdetett Babits Mihály: Jónás könyve című pályázatra érkezett művekből készült kiállításra invitálunk a szervezők. Az időpont: 2014. március 14 este 18 óra, Rondella Galéria. A tárlatot az alapítók képviseletében Dr. Péter Csaba nyitja meg.

kiállítás
Fischer György Emlékkiállítás
2014-03-30 Nick Art & Design Kortárs Művészeti Kiállítótér, Pécs
Horváth M. Zoltán szervezésének köszönhetően Pécsett a Nick Art & Design Galériában emlékkiállítás nyílik Fischer György munkáiból. A Pécshez sok szállal kötődő, nemrég elhunyt Munkácsy-díjas szobrász tárlatát 2014. március 7-én 19 órakor Sárkány József művészettörténész nyitja meg.

hírek, csoportos kiállítás, Tánczos György
25 éves a Veszprémi Művész Céh
2014-03-19 Hangvilla, Veszprém
Kiállítással ünnepli alapításának 25. évfordulóját a Veszprémi Művész Céh.

hírek, kiállítás, Monok Balázs, Tóth Norbert
Beszámoló a Genius Loci, Babits Mihály és a Jónás Könyve kiállításról
2014-03-19 Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma, Rondella Galéria, Esztergom
Az elhangzott szöveget Mécses Hilda írta, Paál Anikó olvasta fel.A zsűri a díjat a nápolyi születésű Maria Giovanna Ambrosone-nak ítélte oda, távollétében Bakács János, élettársa vehette át. A díjat Dr. Péter Csaba ügyvéd, az Eurohíd Alapítvány, a Művészet Esztergomért Alap, a pályázat szellemi szülőatyja adta át rövid bevezetője után. Külön köszönet az esztergomi Babits Villa, a Petőfi Irodalmi Múzeum képviseletében Prantner Ivettnek, aki nagyban segítette munkákat a Babits Mihály hagyatékából kölcsönadott tárgyakért, melyre ő szerzett engedélyeket, és minden beküldött pályázónak. Sajnos Basch Edit íróról készült portréját nem szerezhettük meg, de kiállítottuk fotóit, sakkasztalát morfiumos tűjével, késői betegségét a villában töltötte, gramofonját, s egy asztali lámpáját. A villában található autogramfalhoz hasonlóan mi is rendelkezésre bocsátottunk egy felületet vendégeinknek. Az előhegyi ház verandáján olyan nevek találhatóak, mint Karinthy, Kosztolányi, Móricz, Tóth Árpád, Illyés Gyula, Eiczinger, Scheiber Hugó, Ascher Oszkár, Radnóti Miklós, Schöpflin Aladár, Weöres Sándor, ...s még sorolhatnám. A Nyugat több számát szerkesztette it Babits írodalmár barátaival, munkatársaival. Aki kegyvesztett lett törölték a falról a nevét. A hányatott utóéletű villa falát utólag resteurálták, a szénnel írt autogramokkal együtt, s konzerválták, egykori dekorációit újrafestették.

kiállítás
Németh János 80
2014-04-30 Gönczi Galéria, Keresztury Dezső VMK, Zalaegerszeg
„Németh János 80” – Németh János Munkácsy díjas keramikusművész Jubileumi kiállításának megnyitója 2014. március 21-én 17 órakor a Gönczi Galériában. Köszöntőt mond: Gyutai Csaba – polgármester A kiállítást megnyitja: Fekete György - a Magyar Művészeti Akadémia elnöke Látogatható: április 30-ig. A kiállítás megtekinthető: keddtől-péntekig 10.00 - 18.00, szombaton 14.00 - 18.00 óráig Belépődíj: 200 Ft (diákoknak és nyugdíjasoknak ingyenes)

kiállítás
Czirkovics Adél Emlékkiállítás
2014-04-02 Ady Iskola Galériája, Zalaegerszeg
Czirkovics Adél műveiből nyílt emlékkiállítás az Ady Endre Iskola aulájában. A tárlatot Frimmel Gyula grafikus művész nyitotta meg. Czirkovics Adél Varasdon született, de Zalaegerszegen nőtt fel. Tanulmányait követően Dús László és Szabolcs Péter szakkörébe járt. Kedvenc területe a portrérajzolás volt, amiből élete során több százat készített de legalább ennyire szerette megfesteni a zalai tájat is.

kiállítás
Néma dolgok
2014-03-26 Flux Galéria, Budapest
A Paulay Ede utcában található, 2013-ban alapított galéria küldetése is figyelemre méltó: "A kortárs művészet sokféle, ebből vannak olyan területek, amik számunkra érdekesebbek, személyes kötődésünk nagyobb hozzá, ezért elkötelezettséget vállalunk az absztrakt-, az expresszív color- és korunk technikáit alkalmazó művek irányába. Tesszük ezt azért is, mert jelentős számú művész készít ilyen alkotásokat, de a lehetőségeik nem elégségesek, igény van ennek a hiánynak a pótlására." Szentgróti Dávid kiállításának megnyitója 2014. február 27-én, csütörtökön, 18 órakor lesz.

hírek, Németh Klára gondolatai Fischer Bence fotóival
Fischerrel Pécsen
2014-03-19 Nick Art & Design Galéria, Pécs
Fischer György Munkácsy-díjas szobrászművész kiállítása a Nick Udvarban! Fischer szobrai a Nick Udvarban!

kiállítás
Kontrafaktumok
2014-03-14 Labor, Budapest
A kontrafaktumok az élet lenne-volnái. Minden, ami esetleg bekövetkezik(bár eddig nem tette), vagy aminek bekövetkezte szerintünk nem volt kizárva (bár végül elmaradt). Mi az ilyen lehetséges világokkal bizony nagyon is törődünk, nagyjából annyira, mint az igazival. Labor, Bp. Képíró utca 6. Megnyitó: 2014. március 12. 14 óra Megnyitja Sass Valéria Megtekinthető: 2014, március 10/12/13-án 11-15.30-ig, vagy külön egyeztetéssel máskor, március 14-ig. Fabók-Dobribán Fatime mestermunka kiállítása.

kiállítás
Homage
2014-04-14 Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola, Nagykanizsa
Frimmel Gyula grafikusművész szólt a megnyitón Farkas Ferenc munkásságáról, illetve a régi nagymesterek, festők előtt tisztelgő kollekcióról, amit április 14-ig tekinthetnek meg az érdeklődök a nagykanizsai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola galériájában.

kiállítás
Námeth Miklós kiállítása a Magyarucca Kávé- és Teaházban
2014-04-02 Magyarucca Kávé- és Teaház, Zalaegerszeg
Szeretettel meghívunk minden kedves érdeklődőt 2014.03.25-én, 19:00-tól a Magyarucca Kávé- és Teaházba, ahol Németh Miklós Grafikus művész alkotásaiból nyílik kiállítás. A kiállítás megnyitója után szeretettel meghívunk minden kedves vendéget egy tányér gulyáslevesre! Köszöntsük együtt a tavaszt!

hírek, életrajz, Czirkovics Adél
Egy zalaegerszegi festőnő
2014-03-19 Ady Iskola, Zalaegerszeg
Az Ady-iskolában rendezett emlékkiállításon egy tipikusan 20. századi élettörténetet ismerhettek meg az érdeklődők.

hírek, elismerés, Németh János
Németh János Kossuth-díjat kapott!
2014-03-19 Kossuth-díj, Pánczél Petra írása
Bár az interneten zajló diskurzusokat és a legnagyobb közösségi portálon folyó lájkolásokat nem nagyon követi, mégis jelen van a virtuális térben. A Facebookon a minap éppen az a régi felvétel keringett róla, melyen a fedett uszoda domborművét készíti. 1971-et írtunk akkor. Az alkotó, azaz Németh János Munkácsy-díjas keramikusművész március 16-án töltötte be 80. életévét. Előtte két nappal, a nemzeti ünnep előestéjén Kossuth-díjjal jutalmazták fél évszázados munkásságát. A bizottság, "a népi kerámiavilág mondanivalóját a modern szobrászattal és kerámiaművészettel ötvöző munkája elismeréseképpen" tüntette ki a rangos állami díjjal a zalai alkotót.

kiállítás
Siculicidium 250.
2014-03-08 Közösségi Ház, Mádéfalva, Erdély, Románia
2014. február 9-én került sor Madéfalván a Balassi Intézet és Madéfalva Polgármesteri Hivatala által a „madéfalvi veszedelem” 250. évfordulója alkalmából közösen meghirdetett Siculicidium 250. c. képzőművészeti pályázat díjkiosztó ünnepségére, ill. a pályamunkákból készült kiállítás "ősbemutatójára". Az ünnepségen részt vett és köszöntő beszédet tartott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Szentes Csaba, Madéfalva polgármestere, ill. Szarka Gábor, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja. A kiállítás katalógusa letölthető innen: http://www.erdelyimuveszet.ro/Keptar_3/siculicidium_250/sicu_250_14.pdf