feltöltés...
Rendezés dátum szerint • Rendezés cím szerint

hírek, összművészeti fesztivál
Color Arts: a szellemi erőforrás
2014-06-30 volt MMIK, Zalaegerszeg
Hatodik alkalommal rendezte meg a Zazee Kulturális Egyesület a Color Arts Fesztivált, ezúttal az egykori MMIK épületét pókhálótlanították egy hétvégére. Születhetne erről egy szimpla tudósítás, vagy akár az egyes programelemekről kritika is, ha... e sorok írója nem lenne a fesztivált szervező egyesületnek alapító tagja, és aktív résztvevője ma is.

kiállítás
Siculicidium 250. Marosvásárhelyen
2014-06-28 Bernády Ház, Marosvásárhely, Erdély, Románia
Madéfalva, Székelyudvarhely és Gyergyószentmiklós után Marosvásárhelyen is bemutatásra kerül a Siculicidium 250. című képzőművészeti kiállítás. A kiállítás válogatás a 2013. évi Siculicidium 250. c. képzőművészeti pályázatra beérkezett pályaművekből. A kiállítás megnyitójára a marosvásárhelyi Bernády Házban kerül sor 2014. június 12-én (csütörtökön), 18 órai kezdettel. A megnyitón Nagy Miklós Kund, a Bernády György Közművelődési Alapítvány alelnöke köszönti a vendégeket, majd Sóos Zoltán történész ismerteti a történelmi eseményt és annak tágabb kontextusát. Ezt követően Lakatos Mihály, a Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi Kulturális Központjának vezetője beszél a pályázat lebonyolításáról, ill. a díjnyertes művészek alkotói tevékenységéről. A rendezvényre a Bernády György Közművelődési Alapítvány és a Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi Kulturális Központjának közös szervezésében kerül sor. Forrás: www.sepsiszentgyorgy.balassiintezet.hu

kiállítás
Beszámolnak a „Fischeresek” - Gyenes Júlia Boróka és Gyuk Krisztina kiállítása
2014-06-02 Ady Iskola Galériája, Zalaegerszeg
Lassan lezárul a Fischer György Képzőművészeti Ösztöndíj első kiírási időszaka a támogatott alkotók - Gyenes Júlia Boróka és Gyuk Krisztina - beszámoló kiállításával. Ennek megnyitóját május 26-án 11 órakor tartjuk Zalaegerszegen, az Ady-iskola galériájában. Sok szeretettel invitálunk mindenkit, hogy nézzük meg közösen, milyen alkotások születtek az Ösztöndíj segítségével!

videók, a magyar szobrászat napja
A zalaegerszegi művészeket is ünnepelhettük a szobrászat napján
2014-05-29 Zalaegerszeg
Ma van a szobrászat napja Magyarországon. Az ünnep ötletét Bráda Tibor festőművész 2002-ben indult kezdeményezése, a festészet napja adta. Az Ybl Egyesület szervezésében a rendezvénysorozatot 2011-ben tartották meg első alkalommal a szobrászat, a szobrok és a szobrászok tiszteletére. Az eseménysorozat kezdetét Izsó Miklós halálának évfordulójára, május 29-re időzítették. Az egyesület a kezdeményezéssel a szobrok népszerűsítését is szeretné elérni, valamint tiltakozni kíván a köztereket és a köztéri szobrokat elcsúfító firkálások, rongálások ellen. Forrás: www.zegtv.hu

hírek, emléktábla, Farkas Ferenc
Emléktábla Pécsi Gabriella tiszteletére
2014-05-06 Zalaegerszeg, Landorhegyi út 18/A
70 éve született Pécsi Gabriella. Az évforduló alkalmából emléktáblát avattak a költőnő egykori lakhelyén.

hírek, kiállítás, Gazdag Ágnes, Kiss Ágnes Katinka, Szentgróti Dávid, Tóth Norbert
GébArt 2010-2013: új tárlat a zsinagógában
2014-06-30 Városi Hangverseny- és Kiállítóterem, Zalaegerszeg
A Zalaegerszegi Nemzetközi Művésztelep elmúlt négy évének alkotásait foglalja össze a Városi Hangverseny-és Kiállítóteremben nyílt GébArt 2010-2013 című tárlat. A nyaranta megrendezésre kerülő festészeti alkotótábort – melynek mindig van zalaegerszegi résztvevője is – 2010 óta Kopasz Tamás képzőművész vezeti.

kiállítás
Color Arts Fesztivál 2014
2014-06-14 volt MMIK, Zalaegerszeg
Hirtelen olyan művelődési és ifjúsági lett itt a hangulat, pedig évek óta senki nem nyitotta rám az ajtót. Unott szellemként ültem a sarokban, a kultúra itt felejtett szellemeként, aki már régóta nem kísértett senkit. Most viszont jöttek mindenféle új alakok. Vásznakat feszítettek, hangoltak, táncoltak..., még az ütött-kopott kis sarkomat is kiszínezték. Ezek a mai fiatalok! Azt mondják, olyan interaktívak. Néha azt se értem mit beszélnek. Sürgősen meg kell változnom, át kell szellemülnöm, hogy lépést tarthassak velük. Mert csak úgy lehetek hiteles, ha frissítem magam. A kultúra már csak ilyen: mindig az új adja az erőt az építéshez, a múlt megmaradt energiái pedig pillérként tartják az elkészült elemeket. A kultúra megújuló áramlata vagyok egy elhagyott házban; de az ajtó most végre megint kinyílt előttem… petra_product

kiállítás
Siculicidium 250. Gyergyószentmiklóson
2014-05-31 Művelődési Központ, Karancsi Sándor terem, Gyergyószentmiklós, Erdély, Románia
2014 januárjában, a Habsburg-csapatok által elkövetett 1764-es madéfalvi vérengzés („madéfalvi veszedelem”) 250. évfordulójára emlékeztünk. Ebből az alkalomból a Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja és Madéfalva Polgármesteri Hivatala pályázati felhívást intéztek hivatásos képzőművészekhez, a madéfalvi történelmi esemény által megihletett képzőművészeti alkotások elkészítésére. Szabadon választható megközelítési módban, két kategóriában vártak műalkotásokat: klasszikus műfajokban (festészet, grafika, szobrászat) és kortárs médiumok (fotó, videó, digitális technikák stb.) területén. A pályázat tétje az volt, hogy kiderüljön: miként gondolkodnak a Madéfalvi veszedelemről a kortárs művészek. A művészeti pályázatra összesen 47 munka érkezett be (32 műalkotás a klasszikus pályázati kategóriában, illetve 15 műalkotás a kortárs médiumok területén létrehozott alkotások kategóriájában), ebből választotta ki a kilenc tagú szakmai zsűri a két megosztott első helyzeteztet. A kiállítás május végéis lesz megtekinthető. A beérkezett anyagból mintegy 33-at javasolt bemutatásra a bírálóbizottság. A művek zöme Magyarországról és Erdélyből érkezett, de 1-1 műalkotást küldtek Hollandiából, Angliából, Skóciából, Ausztriából és Kanadából is. Az egyetlen nem magyar származású művész, aki részt vett a pályázaton egy igen érdekes kompozícióval, Christa Membrandt volt Hollandiából. A kiállítás anyaga Madéfalva község tulajdonában marad, de ezekben a hónapokban több városban is bemutatják. Gyergyószentmiklós Székelyudvarhely után a második állomása a vándorkiállításnak. A kiállítást megnyitja Lakatos Mihály, a Balassi Intézet – sepsiszentgyörgyi fiókjának igazgatója. Május végéig tekintehő meg a tárlat a Művelődési Ház, Karancsi Sándor-termében. Szervező: Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja (Sepsiszentgyörgy), Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ, Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város Partnerek: Figura Stúdió Színház, Sic Card Médiapertnerek: Gyergyó Tv, Székelyhon.ro, Gyergyói Hírlap, Fény Tv, Nemtévé, erdely.ma, Morfondír Forrás: www.gymk.ro

kiállítás
A Kossuth-díjas fazekas
2014-05-24 Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum időszaki kiállítóterme
Németh János Kossuth-díjas keramikusművész korsóiból és butéliáiból nyílt tárlat a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum kiállítótermében, a fazekastalálkozó és a kerámiavárosok találkozójának keretében. A május 24-ig látogatható kiállítást L. Simon László kormánymegbízott, Gyutai Csaba polgármester köszöntője után dr. Kostyál László művészettörténész nyitotta meg.

kiállítás
Siculicidium 250. Székelyudvarhelyen
2014-04-30 Haáz Rezső Múzeum, Székelyudvarhely
2014 januárjában, a Habsburg-csapatok által elkövetett 1764-es madéfalvi vérengzés („madéfalvi veszedelem”) 250. évfordulójára emlékeztünk. Ebből az alkalomból a Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja és Madéfalva Polgármesteri Hivatala pályázati felhívást intéztek hivatásos képzőművészekhez, a madéfalvi történelmi esemény által megihletett képzőművészeti alkotások elkészítésére. Szabadon választható megközelítési módban, két kategóriában vártak műalkotásokat: klasszikus műfajokban (festészet, grafika, szobrászat) és kortárs médiumok (fotó, videó, digitális technikák stb.) területén. A nagy sikernek örvendő kiírás pályamunkáit szakmai zsűri bírálta, majd kiállítási helyszínként Madéfalva szolgált. A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum számára megtiszteltetés, hogy a bemutatót követően első helyszínként intézményünkben megtekinthetők a székelység tragikus eseményét megidéző kortárs képzőművészeti alkotások.

videók, dokumentumfilm, 1994
Látogatás Fischer György szobrászművész zalaegerszegi műtermében
2014-06-29 Szerkesztő: Horváth Zoltán. Hossz: 04'31"
A Pécsi Városi Televízió riportfilmje Fischer Györgyről a Party Galériában rendezett 1994-es kiállítása kapcsán.

kiállítás
Közös dolgaink
2014-06-06 Városi Hangverseny- és Kiállítótterem, Zalaegerszeg
Két korosnoi - Piotr Burger szobrászművész, Miroszlaw Rymar grafikusművész - valamint két zalaegerszegi - Horváth László szobrászművész, Frimmel Gyula grafikusművész - közös tárlata nyílik a zalaegerszegi Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben 2014. május 13-án kedden 17 órakor. A polgármesteri köszöntő után Ewa Mańkowska, a krosnoi Kézműves Múzeum igazgatója és Dr. Kostyál László művészettörténész, a zalaegerszegi Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese mond megnyitó beszédet. A tárlat 2014. június 6-ig látogatható.

hírek, kiállítás, videoinstallácio, Asztalos Zsolt
Kilőtték, de nem robbant fel... - Asztalos Zsolt kiállítása a Göcseji Múzeumban
2014-05-30 Göcseji Múzeum, Zalaegerszeg
A velencei biennálé egyik alkotása látható Zalaegerszegen 2014 júliusáig. A „Kilőtték, de nem robbant fel..." című installáció fókuszában kilőtt, de fel nem robbant bombák állnak. Ezek fotóit láthatjuk 8 különböző méretű felületre kivetítve. A képek azonban a hozzájuk tartozó hanganyaggal nyernek igazán értelmet, ez teszi több szempont szerint is értelmezhető műalkotássá a fotográfiákat.

hírek, doktori védés
Kontrafaktumok - védés alatt
2014-05-09 Magyar Képzőművészeti Egyetem, Doktori Iskola, Feszty-ház, Budapest
Május 8-án, csütörtökön 11 órakor lesz Fabók-Dobribán Fatime képzőművész doktori védése Budapesten a Feszty-házban.

kiállítás
Németh János 80
2014-04-30 Gönczi Galéria, Keresztury Dezső VMK, Zalaegerszeg
„Németh János 80” – Németh János Munkácsy díjas keramikusművész Jubileumi kiállításának megnyitója 2014. március 21-én 17 órakor a Gönczi Galériában. Köszöntőt mond: Gyutai Csaba – polgármester A kiállítást megnyitja: Fekete György - a Magyar Művészeti Akadémia elnöke Látogatható: április 30-ig. A kiállítás megtekinthető: keddtől-péntekig 10.00 - 18.00, szombaton 14.00 - 18.00 óráig Belépődíj: 200 Ft (diákoknak és nyugdíjasoknak ingyenes)