feltöltés...
Rendezés dátum szerint • Rendezés cím szerint

kiállítás
Homage
2014-04-14 Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola, Nagykanizsa
Frimmel Gyula grafikusművész szólt a megnyitón Farkas Ferenc munkásságáról, illetve a régi nagymesterek, festők előtt tisztelgő kollekcióról, amit április 14-ig tekinthetnek meg az érdeklődök a nagykanizsai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola galériájában.

kiállítás
Námeth Miklós kiállítása a Magyarucca Kávé- és Teaházban
2014-04-02 Magyarucca Kávé- és Teaház, Zalaegerszeg
Szeretettel meghívunk minden kedves érdeklődőt 2014.03.25-én, 19:00-tól a Magyarucca Kávé- és Teaházba, ahol Németh Miklós Grafikus művész alkotásaiból nyílik kiállítás. A kiállítás megnyitója után szeretettel meghívunk minden kedves vendéget egy tányér gulyáslevesre! Köszöntsük együtt a tavaszt!

hírek, életrajz, Czirkovics Adél
Egy zalaegerszegi festőnő
2014-03-19 Ady Iskola, Zalaegerszeg
Az Ady-iskolában rendezett emlékkiállításon egy tipikusan 20. századi élettörténetet ismerhettek meg az érdeklődők.

hírek, elismerés, Németh János
Németh János Kossuth-díjat kapott!
2014-03-19 Kossuth-díj, Pánczél Petra írása
Bár az interneten zajló diskurzusokat és a legnagyobb közösségi portálon folyó lájkolásokat nem nagyon követi, mégis jelen van a virtuális térben. A Facebookon a minap éppen az a régi felvétel keringett róla, melyen a fedett uszoda domborművét készíti. 1971-et írtunk akkor. Az alkotó, azaz Németh János Munkácsy-díjas keramikusművész március 16-án töltötte be 80. életévét. Előtte két nappal, a nemzeti ünnep előestéjén Kossuth-díjjal jutalmazták fél évszázados munkásságát. A bizottság, "a népi kerámiavilág mondanivalóját a modern szobrászattal és kerámiaművészettel ötvöző munkája elismeréseképpen" tüntette ki a rangos állami díjjal a zalai alkotót.

kiállítás
Siculicidium 250.
2014-03-08 Közösségi Ház, Mádéfalva, Erdély, Románia
2014. február 9-én került sor Madéfalván a Balassi Intézet és Madéfalva Polgármesteri Hivatala által a „madéfalvi veszedelem” 250. évfordulója alkalmából közösen meghirdetett Siculicidium 250. c. képzőművészeti pályázat díjkiosztó ünnepségére, ill. a pályamunkákból készült kiállítás "ősbemutatójára". Az ünnepségen részt vett és köszöntő beszédet tartott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Szentes Csaba, Madéfalva polgármestere, ill. Szarka Gábor, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja. A kiállítás katalógusa letölthető innen: http://www.erdelyimuveszet.ro/Keptar_3/siculicidium_250/sicu_250_14.pdf

kiállítás
Babits Mihály: Jónás könyve pályázat kiállítása
2014-04-09 Kaleidoszkóp Ház, Rondella Galéria, Esztergom
Az Eurohíd Alapítvány által decemberben meghirdetett Babits Mihály: Jónás könyve című pályázatra érkezett művekből készült kiállításra invitálunk a szervezők. Az időpont: 2014. március 14 este 18 óra, Rondella Galéria. A tárlatot az alapítók képviseletében Dr. Péter Csaba nyitja meg.

kiállítás
Fischer György Emlékkiállítás
2014-03-30 Nick Art & Design Kortárs Művészeti Kiállítótér, Pécs
Horváth M. Zoltán szervezésének köszönhetően Pécsett a Nick Art & Design Galériában emlékkiállítás nyílik Fischer György munkáiból. A Pécshez sok szállal kötődő, nemrég elhunyt Munkácsy-díjas szobrász tárlatát 2014. március 7-én 19 órakor Sárkány József művészettörténész nyitja meg.

hírek, csoportos kiállítás, Tánczos György
25 éves a Veszprémi Művész Céh
2014-03-19 Hangvilla, Veszprém
Kiállítással ünnepli alapításának 25. évfordulóját a Veszprémi Művész Céh.

hírek, kiállítás, Monok Balázs, Tóth Norbert
Beszámoló a Genius Loci, Babits Mihály és a Jónás Könyve kiállításról
2014-03-19 Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma, Rondella Galéria, Esztergom
Az elhangzott szöveget Mécses Hilda írta, Paál Anikó olvasta fel.A zsűri a díjat a nápolyi születésű Maria Giovanna Ambrosone-nak ítélte oda, távollétében Bakács János, élettársa vehette át. A díjat Dr. Péter Csaba ügyvéd, az Eurohíd Alapítvány, a Művészet Esztergomért Alap, a pályázat szellemi szülőatyja adta át rövid bevezetője után. Külön köszönet az esztergomi Babits Villa, a Petőfi Irodalmi Múzeum képviseletében Prantner Ivettnek, aki nagyban segítette munkákat a Babits Mihály hagyatékából kölcsönadott tárgyakért, melyre ő szerzett engedélyeket, és minden beküldött pályázónak. Sajnos Basch Edit íróról készült portréját nem szerezhettük meg, de kiállítottuk fotóit, sakkasztalát morfiumos tűjével, késői betegségét a villában töltötte, gramofonját, s egy asztali lámpáját. A villában található autogramfalhoz hasonlóan mi is rendelkezésre bocsátottunk egy felületet vendégeinknek. Az előhegyi ház verandáján olyan nevek találhatóak, mint Karinthy, Kosztolányi, Móricz, Tóth Árpád, Illyés Gyula, Eiczinger, Scheiber Hugó, Ascher Oszkár, Radnóti Miklós, Schöpflin Aladár, Weöres Sándor, ...s még sorolhatnám. A Nyugat több számát szerkesztette it Babits írodalmár barátaival, munkatársaival. Aki kegyvesztett lett törölték a falról a nevét. A hányatott utóéletű villa falát utólag resteurálták, a szénnel írt autogramokkal együtt, s konzerválták, egykori dekorációit újrafestették.

hírek, vélemény, www.vaskarika.hu
Így láttuk 2013-at - kulturális évösszegző hat nézőpontból
2014-03-02 KAF!7, Art Mozi, Zalaegerszeg
A www.vaskarika.hu idén januárban is elkészítette kulturális évértékelését az óévről. A vélemények között nagy örömmel olvashatjuk Büki László elismerő szavait a novemberi Art Mozis KAF!7-ről.

kiállítás
Czirkovics Adél Emlékkiállítás
2014-04-02 Ady Iskola Galériája, Zalaegerszeg
Czirkovics Adél műveiből nyílt emlékkiállítás az Ady Endre Iskola aulájában. A tárlatot Frimmel Gyula grafikus művész nyitotta meg. Czirkovics Adél Varasdon született, de Zalaegerszegen nőtt fel. Tanulmányait követően Dús László és Szabolcs Péter szakkörébe járt. Kedvenc területe a portrérajzolás volt, amiből élete során több százat készített de legalább ennyire szerette megfesteni a zalai tájat is.

kiállítás
Néma dolgok
2014-03-26 Flux Galéria, Budapest
A Paulay Ede utcában található, 2013-ban alapított galéria küldetése is figyelemre méltó: "A kortárs művészet sokféle, ebből vannak olyan területek, amik számunkra érdekesebbek, személyes kötődésünk nagyobb hozzá, ezért elkötelezettséget vállalunk az absztrakt-, az expresszív color- és korunk technikáit alkalmazó művek irányába. Tesszük ezt azért is, mert jelentős számú művész készít ilyen alkotásokat, de a lehetőségeik nem elégségesek, igény van ennek a hiánynak a pótlására." Szentgróti Dávid kiállításának megnyitója 2014. február 27-én, csütörtökön, 18 órakor lesz.

hírek, Németh Klára gondolatai Fischer Bence fotóival
Fischerrel Pécsen
2014-03-19 Nick Art & Design Galéria, Pécs
Fischer György Munkácsy-díjas szobrászművész kiállítása a Nick Udvarban! Fischer szobrai a Nick Udvarban!

kiállítás
Kontrafaktumok
2014-03-14 Labor, Budapest
A kontrafaktumok az élet lenne-volnái. Minden, ami esetleg bekövetkezik(bár eddig nem tette), vagy aminek bekövetkezte szerintünk nem volt kizárva (bár végül elmaradt). Mi az ilyen lehetséges világokkal bizony nagyon is törődünk, nagyjából annyira, mint az igazival. Labor, Bp. Képíró utca 6. Megnyitó: 2014. március 12. 14 óra Megnyitja Sass Valéria Megtekinthető: 2014, március 10/12/13-án 11-15.30-ig, vagy külön egyeztetéssel máskor, március 14-ig. Fabók-Dobribán Fatime mestermunka kiállítása.

kiállítás
Farkas Ferenc szobrászművész és Frimmel Gyula grafikusművész kiállítása
2014-02-28 Weöres Sándor Színház, Szombathely
Farkas Ferenc alapvetően realista felfogású szobrai bronzból, agyagból, kőből és fából születnek. Frimmel Gyula főleg sokszorosított technikákkal készült lapjain elsősorban mélynyomtatási eljárásokat alkalmaz. A két kolléga kiállítása 2014. február 7-én 18.30-kor nyílik Szombathelyen, a Weöres Sándor Színházban.